Świetna restauracja z włoskim jedzeniem
Chcesz smacznie zjeść? Spośród szerokich opcji, które oferuje europejska sztuka kulinarna na dużą uwagę zasługuje włoska kuchnia. Dlaczego? Przede wszystkim dlatego, że kuchnia włoska to kalejdoskop smaków, połączeń oraz spora dawka zdrowia.
Tradycyjne włoskie smaki
Polakom restauracja włoska, kojarzy się głównie z pizzą i makaronem oraz ewentualnie z winem. Tymczasem włoska sztuka kulinarna to również takie pyszności jak słodkie desery czy świeże warzywa.
Podstawowe jedzenie włoskie
Makarony to baza kuchni włoskiej. We Włoszech gotuje się pasty w dziesiątkach rodzajów. W zasadzie niełatwo wymyśleć składniki których nie można dodać do makaronu. mała włoska restauracja przy rynku w Krakowie Ryby, różne rodzaje mięs, np. wołowe czy dziczyzna i rożnorodne warzywa, powodują, że makarony nie mogą się znudzić.
Następnym typowym daniem jest pizza. Wbrew pozorom nie została ona wymyślona we Włoszech tylko ze starożytnej Grecji. Znana jest jednakże jako włoska potrawa. Prawidłowo przyrządzona włoska pizza powinna mieć niezbyt grube ciasto oraz niezbyt duża ilość składników. Najprostsza wersja pizzy to pizza z sosem pomidorowym i serem. Świeża pizza to uciecha dla podniebienia, ale również ogromna ilość kalorii. Uważaj na nią, jeśli masz zamiar być szczupły.
Włoskie dania to coś więcej niż jedynie pizza i makaron. To też risotto, focaccia, ravioli i liczne desery – np. granita czy panna cotta. Będąc we włoskiej restauracji nie można nie skosztować wina czy pełnych aromatu serów- gorgonzoli, mascarpone i grana padano.
Zobacz film