Kraków- nie jedynie budowlane zabytki, lecz również wspaniała kuchnia
Kraków to z pewnością jedno z najpiękniejszych i w największym stopniu bogatych w tradycję krajowych miast – nie da się kłócić z tym stwierdzeniem. Jednak stolica Małopolski to nie tylko Wawel i ładne zabytki – to też kuchnia oraz regionalne dania oraz produkty, z jakich słynie Kraków. Wielu turystów zdaje się zapominać o gastronomicznym dziedzictwie tego miasta, a szkoda, bo krakowscy kucharze mają się czym pochwalić, zwłaszcza, gdy gra toczy się o dania i lokalne produkty.
kuchnia włoska Kraków rynek
Regionalne produkty z Krakowa
Nie byłoby kuchni bez idealnych produktów. Kraków słynie w głównej mierze z porywającego nabiału: ser gazdowski-gołka (pucok, kara), bundz (bunc), redykołka, bryndza podhalańska. Gigantycznym powodzeniem cieszy się również masło rzuchowskie, sądecki miód spadziowy czy sól wielicka. Te artykuły często tworzą podstawy lokalnych dań kuchni Krakowskiej.
Sztuka kulinarna Krakowa – lokalne dania oraz potrawy
Choć kuchni Krakowa obfituje w ogrom wyśmienitych regionalnych składników – turyści na ogół poszukują gotowych dań, które za pomocą doznań kubków smakowych przedstawią tradycję kulinarną stolicy Małopolski. I tutaj Kraków nie ma powodów do wstydu. Degustatorzy dań mięsnych mogą pokusić się o skosztowanie takich dań, jak jagnięcina podhalańska, tuszka gęsi zatorskiej czy jagnięcina jurajska z owcy olkuskiej. Potrawy rybne to tudzież karp w zalewie octowej bądź też karp zatorski wędzony. Fanatycy zup powinni skosztować żurek po krakowsku bądź barszcz czerwony krakowski.
Jakkolwiek to, z czego najbardziej słynie Kraków w Polsce oraz na całym świecie to nie danie główne, zupa lub przystawka – to frykas, który wolno traktować jako deserowy specjał. Mowa naturalnie o Obwarzanku Krakowskim. Jego wygląd przypomina pierścień o kształcie koła. Wyróżniają go także reprezentatywne sploty, jakie wyglądem przypominają warkocz. Oryginalne obwarzanki powinny posiadać średnicę między 12 a 17 centymetrów i ważyć do 120 gramów. Przeważnie obwarzanki dekorowane są solą, sezamem, makiem lub ewentualnie kompozycją suszonych ziół.
Mniej modnym, choć też uznawanym za regionalny przysmak Krakowa jest chleb prądnicki. Jest to ciemne pieczywo, pieczone na bazie zakwasu żytniego. Powierzchnia chleba zaciemniona jest otrębami żytnimi – chleb ten wolno rozpoznać też po reprezentatywnych pęknięciach i grubej skórce (grubość od 4 do nawet 6 centymetrów).
http://mshg.pl/kim-jestesmy/nasza-historia/
Jak dostrzega się, Kraków stoi nie jedynie Wawelem oraz Sukiennicami – to również raj dla smakoszy, którzy poszukują oryginalnych, polskich regionalnych kuchni oraz towarów, za pomocą jakich mogą o wiele lepiej poznać Kraków oraz jego okolice.